I boenden för äldre måste arkitekturen tala ett tryggt språk

foto_no_exif111.jpg

I boenden för äldre måste arkitekturen tala ett tryggt språk

Sverige ser en tydligt åldrande befolkning och äldreboendena är bra mycket bättre än förr. Det finns dock fortfarande mycket som inte är humant enligt Lena Sjöberg Nilsson som varit involverad i utvecklingen av flera äldreboenden för Gatun Arkitekter.
– Det handlar inte bara om ett arv av äldre byggnader. Tyvärr saknar många av dagens nybyggen de äldres perspektiv.


På 20-talet infördes ålderdomshem i Sverige som ersatte det tidigare så kallade undantaget. Detta var fortfarande en relativt trångbodd historia, på ca 9 kvm per person. På 70-talet utökades detta till det något mer bekväma 14 kvm per person. Idag pratar vi särskilt boende och sorterar därinunder in LSS-boenden, trygghetsboenden och flera andra typer av boenden för de som behöver stöd i sin vardag.

Kommunerna har krav på sig idag att tillhandahålla äldreboenden men tyvärr är det en stor diskrepans mellan tillgång och efterfrågan - och ekonomin är pressad. De få boendeplatserna reserveras för de riktigt sjuka. Vården har därför blivit en allt större del av äldreboendet, något som design och arkitektur måste ta hänsyn till.

Utomhusmiljön är viktig – även för den som är inomhus

Hårda riktlinjer och en pressad ekonomi i byggandet av äldreboenden ställer krav på kreativiteten. Att ge alla rum utblick med en låg brösthöjd är till exempel en viktig aspekt om du tar hänsyn till de som ligger större delen av dagen. Då blir till exempel de träd du planterar utanför ovärderliga för den som inte ser mycket annat under sin dag.

När man tittar på vad äldre önskar av sina boenden är det sällan det arkitektoniska faktorerna som slår högst utan det är saker som rörlighet och hemkänsla. Allra högst står tryggheten.

– Vi jobbar med human arkitektur, för alla människor, säger Lena. Det kan vara svårt att formulera vad man önskar sig eller klara av att göra sin röst hörd om man är sjuk eller gammal. Vårt uppdrag är att sätta oss i den sitsen, hur ser rutiner och behov ut? Arkitekturen måste tala ett tryggt språk.

Balansen ligger i att bygga bort känslan av vårdinstitution och samtidigt skapa en smidig arbetsmiljö för just vårdpersonalen. Långa korridorer kan vara bra för överblick, men är sällan hemtrevligt för boenden. För äldreboenden tittar Gatun Arkitekter mycket på att underlätta cirkulära rörelsemönster, skapa dynamik och att göra olika typer av destinationer inuti fastigheten.

Hemkänslan ser olika ut för olika generationer

För en hemkänsla blir materialvalen viktiga. Dagens äldre ser gärna mycket trä, äkta material tillsammans med bekant och ombonad inredning.

– Det får inte vara för experimentellt, men gärna färg, berättar Lena som säger att det är viktigt att ta hänsyn till att hemkänsla för en äldre person kanske inte är samma sak som hemkänsla för en yngre person. 

Det är lätt att rationalisera och till exempel bygga ett rationellt beredningskök eftersom bara personalen ska röra sig där. 

– Men om vi ska bygga för att efterlikna hemmet, är det kanske bättre att öppna upp köket och göra det välkomnande för de äldre att se och kanske till och med delta i matlagningen.

Var finns den humana vinsten?

Lena berättar om ett annat exempel där ett äldreboende innehöll fönster som inte gick att öppna. Gatun Arkitekter valde att undersöka hur mycket energi som faktiskt skulle vinnas på denna konstruktion. Eftersom det ändå krävdes en luftventil visade sig energivinsten vara marginell.

– Här bor många som spenderar lång tid på rummet. Känslan av att då få öppna ett fönster, få frisk luft och höra fågelsång, den går inte att sätta ett pris på.

Lena arbetar nu fram ett antal olika koncept för framtidens humana äldreboenden. Bland annat utforskas stjärnhuset som form för att undvika korridorskänslan och stora avdelningar. I denna typ av byggnad erbjuds också de boende dagsljus i alla rum. Lena betonar återigen materialvalens vikt, säkra och hemlika, men också att det skapas hållbara lösningar i form av solceller och trä både in- och utvändigt.

– Vi står för en arkitektur som är hållbar från ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Ett samhälle som inte är mänskligt är inte hållbart.

Just nu är Gatun Arkitekter i förstudiestadiet av ett äldreboende i Sollentuna. Läs mer om det här.

Maniola