Kontorslokalerna som skapar värde för en hel stadsdel: det humana perspektivet präglar Frösunda Port

Restauranglokal i Frösunda Port. Foto: Gatun

Kontorslokalerna som skapar värde för en hel stadsdel: det humana perspektivet präglar Centrala Frösunda

Human arkitektur är ett begrepp som kan tyckas självklar i teorin, men det får inte göra den mindre viktig i praktiken, menar Roger Spetz, arkitekt på Gatun. Han var, på uppdrag av Fastpartner, med och uppgraderade kontoret Frösunda Port i Solna till ett modernt kontor för en digitaliserad tid. Fastigheten hade länge använts som huvudkontor till det amerikanska techbolaget HP innan stora delar av verksamheten flyttade ut. Målet blev att öppna upp lokalerna mot gatan och skapa funktioner i markplan till fördel för hela stadsdelen.

– Vår beställare Fastpartner kom till oss på Gatun och vi inledde en diskussion om vad som utgör ett modernt kontor. Huset i sig stod klart år 2000, men hade fram tills nu varit ett väldigt slutet kontorshus både användarmässigt och gestaltningsmässigt. Vi ville öppna upp det så mycket som möjligt och ge hela stadsdelen ett så stort värde som möjligt. En aspekt av human arkitektur innebär just att man ska bygga saker som har en faktisk verkan för personerna som ska använda och vistas på platserna. 

Den största omvandlingen skedde på fastighetens två nedre plan, där man förändrade logistiken invändigt och öppnade upp bottenplan med restauranglokaler. En av de största förändringarna var att man tillsammans med representanter från beställaren valde att flytta huvudentrén, vilket skulle bidra till att skapa ett öppnare läge. 

– Problemet med att flytta entrén var att trapphusen skulle komma att ligga helt fel. I den motsättningen kom det upp flera intressanta idéer, där vi tillslut valde att bygga en rotunda med en trappa som står i centrum i lokalen och skapar en ny ordning. Det är roligt när beställaren är så pass engagerad och inte nöjer sig förrän man kommit till den bästa lösningen, så det var värdefullt att arbeta med Fastpartner.

Rotundan, den runda trappan, i Frösunda Port. Foto: Gatun

Det mänskliga perspektivet i centrum: om att skapa rikedom i upplevelsen av en byggnad

När det kommer till att bygga platser som människor vill vara på menar Roger att den viktigaste aspekten är att sätta människans upplevelse i centrum. Miljöerna ska kännas inbjudande och ska inte bara tilltala personer som arbetar i lokalen, utan också förbipasserande, närboende och gynna stadsdelen i stort. 

– Huset har en stor generositet nu, med öppna restauranger och en mix av människor som besöker lokalerna. Vi öppnade upp glaspartier som gör det välkomnande och utåtriktat, och skapat ett öppet flöde med mycket ljus långt in i huset. Känslan ska vara att man hela tiden leds mot nya ljus, och inte in i en mörk kontorslokal. Vi arbetade mycket med att skapa rumslighet och platser som känns bekväma att ta i besittning, med mycket trivsel och värme. 

I det humana perspektivet med människan i centrum ingår det för arkitekten att ha en förståelse för de olika sätt människor gillar att arbeta på. Vissa gillar att ha mycket uppsikt runt omkring sig, medan andra gillar att sitta mer undangömda. När man bygger om eller ritar kontor är det alltså viktigt att att skapa en så rik upplevelse som möjligt.

– Samtidigt ska det finnas en genomgående och sammanhållen känsla i den där rikedomen, och det lyckas vi verkligen med i Frösunda. Vi arbetade utifrån en materialpalett, ett visst antal utvalda kulörer och vissa sorters möbler som vi sedan kombinerade på olika sätt för att skapa olikheter.

“Öppenhet, välkomnande och inkludering är den typen av värderingar som ingår i begreppet human arkitektur”

I Frösunda Port fungerar den runda trappan som ett nod som besökaren kan förhålla sig till, samtidigt som den bildar behagliga rum runt omkring sig. Den runda formen samlar ihop riktningar och skapar ordning, menar Roger. Som arkitekt skapar man en behaglig plats genom att lyfta fram de trivsamma faktorerna och skyla och skydda från det som är mindre trivsamt. 

– Öppenhet, välkomnande och inkludering är den typen av värderingar som ingår i begreppet human arkitektur. Det kan också handla om att man förlänger livstiden på ett hus istället för att bygga nytt, och satsar på att återanvända så mycket material som möjligt. Vi vill bygga miljöer som står över tiden, som har kapaciteten att fylla andra funktioner än de som var planerade först och som har en karaktär som gör att folk vill vara där.


 
Maniola