Gatun Spanar: human hyresgästanpassning efter pandemin

Fastpartner regionskontor. Foto: Gatun

Human hyresgästanpassning: estetik, funktion och upplevelse allt viktigare på kontoren efter pandemin

Vad innebär en hyresgästanpassning – och vad betyder begreppet utifrån perspektivet human arkitektur? I kölvattnet efter corona-pandemin väljer allt fler att arbeta hemifrån, vilket ställer högre krav på att kontorets funktion och estetik. Anders Börthas är arkitekt på Gatun och berättar här om hur kontorets betydelse förändras i takt med omvärlden.

Hyresgästanpassning, eller kontorsanpassning, genomförs vanligtvis då ett företag ska flytta till en ny plats med mer eller mindre utrymme än förut. Anders Börthas är arkitekt på Gatun och arbetar bland annat med hyresgästanpassning. Han menar att kontoret som koncept förändras i samma takt som omvärlden.

– En stor trend är att det blir färre och färre kontorsrum, och att man vill ha ett mer aktivitetsbaserad design. Clean Desk-förfarandet blir också allt vanligare, det vill säga att medarbetare inte har en fast plats utan rör sig på olika platser i lokalen.

Efter pandemin fortsätter många att jobba hemifrån, antingen på heltid eller efter en hybridmodell. Innan pandemin var hemarbete belagt med ett socialt stigma, som nu helt har omvandlats till att ses som en stor fördel för både medarbetare och arbetssökande. Detta innebär att kontorets utformning, funktion och estetik blir allt viktigare för arbetsgivaren. 

– Jag tror att kontoret fortfarande behövs för företagskulturen. Många företag vill att medarbetarna ska vilja vara på kontoret, och försöker därför snygga upp sina kontor så att det blir roligt att komma dit. Både det estetiska och det funktionella blir också mycket viktigare, där många exempelvis passar på att bygga en lounge eller soffdel. 

“Det uppskattas att man sparar och lagar istället för att riva ut”

När kontor flyttar till en ny plats sker det ofta i samband med en större omorganisation. Det kan ta tid att göra, på riktigt stora företag kan det ta upp till ett år. Arkitektens jobb är att fråga både ledning och medarbetare vilken typ av gestaltning de vill ha: hur vill man att kontoret ska upplevas? Trendigt, lyxigt eller minimalistiskt?

– Vi jobbar otroligt mycket med layouten och själva platsens kontext. Allt måste fungera med flödena i lokalen. Många saker försvinner också i och med omorganisationen, det kan exempelvis handla om att receptionsdiskar prioriteras bort till fördel från mysiga fikarum eller lounger. Vi ser också att allt fler företag vill ha mötesrum specifikt designade för videomöten. 

Anders menar att han också ser att många företag tvingas skära ned när det kommer till kontorsutrymmen. Ofta beror detta på att medarbetarna i större utsträckning jobbar hemifrån, och att det helt enkelt blir för dyrt att ha stora lokaler. Arkitekten måste därför planera lika många platser på mindre utrymmen. När budgeten skärs ner uppkommer också nya trender: återvinning är en av de största.

– Jag har gjort många projekt på sistone där man satsar på att återvinna. Det kan exempelvis vara restbitar från mattor eller golv som man återvinner och gör något av. Samma sak gäller möbler. Många stora möbelleverantörer har lager som samlar defekta eller osålda möbler, och där kan man åka och plocka. Jag märker att det är verkligen uppskattas att man sparar och lagar istället för att riva ut.

“Kontoret påverkar medarbetares allmäntillstånd”

Som arkitekt på Gatun har Anders med sig det humana perspektivet när han arbetar med hyresgästanpassning. Det handlar dels om att skapa miljövänliga lokaler med återvunnet material, men det handlar också mycket om den sociala aspekten.

– Det humana perspektivet är det ska finnas en lockelse att komma dit. Folk vill inte vara på tråkiga och gråa kommunalkontor, och vi bidrar med att göra kontoret mer humant och trevligt att vara i. Ett dåligt kontor ger konsekvenser, det kan exempelvis göra det svårare att anställa folk. Kontoret påverkar medarbetares allmäntillstånd, och man presterar generellt sätt bättre på ett bra kontor.

När det kommer till att skapa kontor som människor vill befinna sig i menar Anders att belysningen är ett av de viktigaste värdena. Detta eftersom att ljuset fungerar för att skapa mer liv och rörelse på kontoret. Vidare menar han att funktionskrav är viktiga, speciellt när det kommer till sittplatser.

– Det slarvas mycket med belysningen. När det kommer till kontor är det en av de viktigaste bitarna enligt mig. Det handlar om att skapa bubblor av ljus och områden med olika belysning för att skapa mer liv. Sen ska det finnas en variation i sittandet, med en blandning av ståbord, barstolar, vanliga stolar, och soffor. Målet är att man ska bli överraskad i olika miljöer och att man ska få små upplevelser när man rör sig i lokalen.


 
Maniola