Kajsa Svensson delar sina bästa arkitekturupplevelser

Våra bästa arkitekturupplevelser
Del 5 – Kajsa Svensson

 

Under pandemin längtade vi på Gatun bort från hemmet och ut i världen – därför anordnade vi en aktivitet som gick ut på att alla medarbetare fick möjlighet att visa och berätta om sina tre bästa arkitekturupplevelser. Vi vill dela med oss av dessa och hoppas att ni finner dem lika spännande som vi!

I del 5 får vi ta del av arkitekten Kajsa Svenssons topp tre upplevelser.

 

Plats 3:
Byker, England

År 1986 var Kajsa på sin första utlandssemester med sin familj i Storbritannien. Kajsas pappa, som också är arkitekt, bad familjen att ta en liten omväg förbi bostadsområdet Byker i Newcastle.

– Vi hade ingen aning om att han skulle till Byker, där vi till slut blev fast en hel dag. Området är planerat av arkitekten Ralph Erskine. Från början var det bostäder för gruvarbetare, ett nedgånget område men med fin gemenskap.

 

Tom Collins House, Byker.

Del av Byker wall. Foto: Byker Community Trust

 

År 1966 bestämde man sig för att riva hela dåvarande Byker för att man skulle bygga upp området från grunden. Ansvarig arkitekt blev Ralph Erskine, som förde en tät dialog med lokalinvånarna gällande områdets design och känsla.

– Erskine tyckte om medborgerlig delaktighet, så han skapade ett lokalkontor på plats. Hans dotter flyttade också in i området för att uppleva det. På så sätt fick han till en dialog, där medborgarna gjorde att det blev lite mer färgglatt.

 

Semsterbild från Byker, 1986. Kajsa Svensson till höger i rött.

 
 

Den mest kända attraktionen är Byker Wall, som är en lång, obruten kloss av lägenheter. Väggen byggdes för att skydda platsen från en tänkt motorväg (den blev dock aldrig byggd) och rymmer en stor del av lokalbefolkningen.

Kajsa minns Byker som en annorlunda plats, och resan blev en viktig upplevelse för henne.

 

Semesterbilder från Byker, 1986

 

Plats 2: Highgate Cemetary, England

I norra London hittar du Highgate Cemetary, en kyrkogård upprättad i mitten av 1800-talet. Kyrkogården byggdes under en tid då det var en enorm brist på begravningsplatser, och blev med åren alltmer förfallen. År 1975 bestämde man sig för att stänga kyrkogården.

 

Tom Sayers grav, Highgate Cemetary

 

För att stoppa stängningen av Highgate Cemetary bildades föreningen Friends of Highgate Cemetary Trust, som sedan dess har drivit kyrkogården helt ideellt. Kyrkogården präglas idag av vildvuxen natur och krokiga gravar. Kajsa beskriver upplevelsen som en blandning mellan natur, skulptur och byggnad.

– Det är förfallet men väldigt vackert, det balanserar precis på gränsen. Hade det varit lite mer förfallet eller lite mer fint hade det inte varit samma stämning.

 
 
 
 

Några av de kända personer som ligger begravna här är Karl Marx, George Eliot och Tom Sayers. Idag finns kyrkogården i Englands register för historiska parker och trädgårdar. Med sina spektakulära gravskulpturer och övervuxna känsla är det idag en av de mest sevärda platserna i London.

 

Karl Marx grav, Highgate Cemetary

 
 
 

Plats 1:
Bookworm Cabin, Polen

Bookworm Cabin är en enkel stuga belägen i en skog mellan två byar i Polen, ungefär 45 minuters bilresa från Warszawa. Stugan byggdes för att ge besökaren ett ögonblicks andrum, och är en plats nära naturen för att läsa och slappna av – utan WiFi eller mobiltäckning.

 
 
 
 

Kajsa ramlade över stugan på Pinterest, och blev omedelbart förälskad i atmosfären och arkitekturen.

– Jag tyckte att den var otroligt fin. Jag har aldrig varit där själv, men det är som ett litet idealhus. Jag älskar skog och att läsa. Det är litet, kompakt och supermysigt, där allt är integrerat i huset.

 
 
 
 
 
 
Maniola