Niko Lutener delar sina bästa arkitekturupplevelser

Våra bästa arkitekturupplevelser
Del 4 – Niko Lutener

 

Under pandemin längtade vi på Gatun bort från hemmet och ut i världen – därför anordnade vi en aktivitet som gick ut på att alla medarbetare fick möjlighet att visa och berätta om sina tre bästa arkitekturupplevelser. Vi vill dela med oss av dessa och hoppas att ni finner dem lika spännande som vi!

I del fyra får vi ta del av arkitekten Niko Luteners topp tre upplevelser.

 

Plats 3:
St Catherine's Hill, Hampshire

På en höjd i utkanten av Winchester i New Hampshire finner vi St Catherine’s Hill, ett fort som upprättades redan under järnåldern. Platsen ligger i närheten av Winchester College, där Niko Lutener gick i skolan.

– Det var en plats man gick till för att komma undan lite. Jag kände ett otroligt lugn varje gång jag kom dit, utan att veta riktigt varför. Jag kände inte till historien bakom platsen vid den här tiden.

 

Foto: David Moore

 

Fortet har används i olika syften genom tiderna. Idag är platsen ett monument från det förflutna, där topografin står i centrum.

– Det är en slags historisk upplevelse som kommer från både topografin och känslan av uråldrighet. Genom tiderna har människor återuppfunnit platsen, just för att den är så speciell och tilldragande.

 

Foto: Jim Champion

Foto: Stephanie Cross

 

– Uppe från toppen kan du titta ut över Winchester vackra landskap, samtidigt som höjden och platsen i sig skapar en känsla av att man är avskild från allt annat. Det är en väldigt enkel, men samtidigt svårdefinierad känsla. Man känner helt enkelt att man vill vara där.

Plats 2: Klostret, Winchester College

Vi befinner oss fortfarande i Winchester för Nikos nästa arkitekturupplevelse – klostret på Winchester College. Klostret är ett unikt medeltida byggmonument, upprättat under sent 1300-tal.

– Jag upptäckte klostret när jag pluggade där. Det är lite som en motsats till St Catherine’s Hill, som är ett öppet landskap med långväga utsikt. Klostret är istället mer inåtvänt, en plats för introspektion. Det finns något väldigt urgammalt över det.

 

Foto: Angus Bremner

 

– Byggnaden tillhör en typologi, det är bara ett av alla medeltida kloster som återfinns runtom världen. Jag ville lyfta fram ett exempel på den här typen av byggnad och dess effekt på människan. Det är byggt för att man ska ha tid att tänka ostört, vilket skapar en speciell sorts trygghet och lugn.

 

Foto: AnthonyR2010, Flickr

Foto: AnthonyR2010, Flickr

 

– Det finns en spännande koppling mellan in och ut, insida och utsida. Du är skyddad samtidigt som att det är öppet. När det regnar sitter du skyddad och tittar ut, men öppenheten gör att alla sinnen fortfarande upplever regnet fullt ut.

 

Foto: Auguskirk, Flickr

 
 
 

Plats 1:
Marshcourt, Hampshire

Marshcourt är en skola i Hampshire som byggdes i början av 1900-talet. Arkitekten Edwin Lutyens byggde ursprungligen huset för affärsmannen Herbert Johnson, i syfte att användas som bostad. Johnson och Lutyens var måna om att endast använda lokala material - huset är därför byggt i vit kalksten, svart flinta och rött tegel.

– Det är byggt i den kalksten man oftast använder för att göra krita av, så det är väldigt mjukt. När jag var där så hade mycket av stenen sköljts bort, det var inte det bästa byggnadsmaterialet men väldigt fint.

 

Marshcourt: Weaver, Lawrence (1913)

 
 
 

Idag har Marshcourt genomgått ett extensivt renoveringsarbete. Trädgården är dock fortfarande densamma, och är ritad av den kända trädgårdsdesignern Gertrude Jekyll.

– Jag fick en upplevelse av komplexitet av huset. Trädgården är helt fantastisk, det finns ingenting som var liknar den. Inuti huset ger rummen helt olika känslor, och skapar olika upplevelser för personen som vandrar genom det.

 

Marshcourt “The Sunken Garden”, nu och då

 

Huset är en pastisch med influenser från Tudor-dynastin, där Lutyens blickade tillbaka och byggde många traditionella, slottsliga byggnader. Under samma era ritade Corbusier sina klassiska moderna hus, vilka står i stark kontrast till Lutyens traditionalism.

– Alla som pluggat arkitektur har kollat på Corbusier och Bauhaus som revolutionerade arkitekturen, detta är något ganska annorlunda från vad som hände i resten av arkitekturvärlden. Jag fascineras av valet av lokala material och hantverket bakom huset.

 
 
 
Maniola